Kanser Usus | Penawar Kanser Usus

kanser usus
Kanser usus atau barah usus merupakan penyakit yang amat digeruni oleh sesiapa termasuk anda. Kanser usus atau barah usus merupakan penyakit barah yang utama bagi lelaki dan ketiga paling banyak menyerang kaum wanita di negara ini. Barah usus bermula dari dalam lapisan usus besar. Kanser ini membesar lama di situ sebelum merebak ke bahagian tubuh yang lain.

Tanda-tanda kanser usus

Anda harus berjumpa dengan doktor jika anda tanda-tanda seperti berikut:

Keluar darah daripada dubur atau terdapat darah selepas membuang air besar.
Perubahan ketara pada tabiat membuang air besar: contohnya , lebih kerap membuang air besar atau najisnya cair, kerap sembelit dan/atau rasa lebih kerap hendak buang air besar daripada biasa.
Berasa tidak puas selepas membuang air besar.
Sakit perut yang berulang-ulang dan berpanjangan.
Berat badan turun mendadak.
Cepat penat, lemah atau sesak nafas tanpa sebab.
Keupayaan diserang kanser usus

Risiko anda semakin tinggi jika: Terdapat sejarah ahli keluarga yang menghidap kanser usus. Anda pernah menghidap penyakit radang usus iaitu kolitis ulser atau kolitis Crohn lebih daripada lapan tahun. Jika anda berusia 50 tahun ke atas risiko diserang kanser amat tinggi.

Rawatan barah usus

Rawatan untuk barah usus adalah sesuatu yang kompleks dan mencabar Seperti mana terdapat pelbagai jenis penyakit kanser begitu jugalah ada banyak jenis rawatan untuk kanser. Pembedahan merupakan pilihan utama bagi mengurangkan beban pesakit. Bagaimanapun kemoterapi atau radioterapi mungkin dicadangkan kepada anda.


Ujian saringan barah usus

Ujian saringan kanser usus mampu mengurangkan risiko kanser usus. Ujian kaedah faecal occult blood test (FOBT) atau ujian darah okulta tinja disarankan kepada anda yang sihat berumur 50 tahun ke atas. Ujian FOBT merupakan ujian ringkas untuk mengenal pasti tanda-tanda awal kanser. Ujian ini dilakukan dengan mengambil beberapa sampel najis dengan menggunakan kit ujian.Pengambilan sampel anda boleh dilakukan di rumah, kemudiannya dihantar ke makmal untuk dianalisa. Ujian FOBT akan menentukan kehadiran darah dalam najis. Sekiranya ada, ujian lanjut perlu dijalankan untuk mengenal pasti punca pendarahan. Peluang untuk sembuh adalah tinggi iaitu sebanyak 90% jika pengesanan awal penyakit kanser ini dapat dilakukan.

Bagaimana kurangkan risiko kanser usus

Anda boleh membantu mengurangkan risiko menghidapi barah usus dengan:

Amalkan makanan sihat iaitu makanan berkhasiat, termasuk mengambil lebih banyak sayur-sayuran dan buah-buahan dan mengurangkan pengambilan lemak haiwan.
Amalkan berat badan yang sihat.
Amalkan bersenam dengan konsisten.
Jauhi tabiat merokok.
Elakkan atau kurangkan minum alkohol.


KENAPA KITA MESTI MAKAN  BIJI APRICOT VITAMIN B17

 


Biji aprikot merupakan kumpulan nut dan seed ( kekacang dan bijirin ). Tidak ada bezanya dengan kumpulan kekacang dan bijirin yang lain. Apa yang membezakanya adalah kandungan hasiat didalamnya yang sangat luar biasa, terutama Apricot Organik . Dalam bahasa nutrient, Biji Apricot ini di sebut mengandungi Amigdalin, yang juga dikenali sebagai vitamin B17. B17 ini dapat membantu membunuh sel- sel kanser dalam badan kita, Hasilnya dapat membebaskan diri kita dari serangan penyakit ganas ini (kanser).
Amigdalin (Vitamin B17) dapat di perolehi didalam beratus-ratus jenis tumbuhan . Dalam diet pemakanan kita harus ada B17. jika tiada B17 dalam diet pemakanan anda boleh di hidapi penyakit kanser. Selain dari Apricot Kernels B17 juga boleh di perolehi dari badam pahit (amigdalin ( mempunyai rasa pahit - badam manis tidak mengandungi B17 ), epal pips, benih-benih anggur, sekuang, buah beri, ubi kayu, biji buah oren dan biji benih yang lain.
Terdapat banyak cara yang anda boleh gunakan untuk melawan kanser. Salah satu ialah dengan cara membina sistem imun supaya ia menjadi sangat kuat dan dapat melindungi anda dari kanser. Satu lagi adalah menggunakan supplement with antioxidants yang dapat melawan carcinogens dalam badan anda. Bagaimanapun, B17 menggunakan cara yang sangat unik. Yaitu secara langsung menyerang sel kanser ( directly attacks cancer cells). Maka hasilnya jauh lebih baik dari cara yang telah saya sebut di atas......

http://rawatkanser.com

5 comments:

 1. salam,
  saya seorang gadis berusia 18 tahun..
  saya sering mengalami sakit perut memulas sejak saya berusia 16 tahun lagi.. tapi menganggap ia sakit perut biasa kerana selepas 1 hari sakit perut saya akan hilang.. tetapi sekarang sakit tu datang semula tetapi keadaan ini melarat lebih dari 1 hari.. setiap kali saya makan, saya pasti akan merasa sakit perut yang amat sangat.. apabila saya membuang air besar.. najis saya berwarna gelap dan kadang-kadang berdarah.. selepas membuang air besar badan saya akan berpeluh-peluh.. saya juga semakin kerap membuang air besar, kadang-kadang saya sembelit dan kadang-kadang saya alami cirit-birit.. perkara ini amat menganggu rutin harian saya.. saya berharap anda boleh membantu saya..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Assalamualaikum,sis Azrin.Saya berpendapat lebih baik sekiranya sis mendapatkan rawatan lanjut secepatnya daripada pihak hospital.Ini kerana berdasarkan simpton-simpton yang sis alami seperti najis berwarna gelap dan berdarah itu menunjukkan berlakunya pendarahan dalaman.Saya nasihatkan sis segera mendapatkan rawatan lanjut daripada doktor pakar.Ini adalah untuk kebaikan sis juga.

   Delete
 2. salam,ibu mertua saya menghidap kanser payu dara tahap 4 dan telahpun menjalani kimotrafi.setelah menjalani semua proses tersebut dokto mendapati kuman kanser masih belum mati dan di arah untuk menjalani sekali lagi proses kimotrafi tersebut.pada pendapat tn apakah ubat yg paling sesuai untuk beliau.mohon respon segera.tq

  ReplyDelete
 3. salam..boleh tak bagi tahu...kenapa ye say sering mengalami cirit birit..bila membuang rasa macm mahu membuang lagi..dalam seminggu saya mesti akan muntah darah dan hidung berdarah...lebih kurang 2 atau 3 kali benda ini berlaku dalam seming..bila saya bangun tidur mata saya akan bengkak dan merah..kepala sebelah kiri saya akan sakit dan berdenyut denyut..penglihatan saya juga kurang jelas...bila pandang satu objek ia akan boleh menjadi dua..saya tak boleh melihat cahaya...ia akan memedih kan mata saya...saya juga sering muntah2 ketika mahu datang haid...berat badan saya juga turun naik...x menentu..ada satu ketika secara mendadak turun 8 kilo...

  ReplyDelete