Saturday

Kanser Payudara Dan Rawatan alternatif

Apa Itu Kanser Payudara?

Kanser payudara terjadi apabila sel normal payudara bertukar struktur dan merebak. Ia menjangkiti tisu dan bahagian lain yang berdekatan seperti kelenjar atau lobul, pembuluh darah, salur limfa dan nodus limfa. Kebiasaannya tumor terbentuk kerana pengumpulan sel abnormal. Kesemua jenis tisu di dalam payudara boleh membentuk kanser tetapi biasanya ia bermula di dalam kelenjar atau duktus.

Kanser payudara meyumbangkan peratus yang tertinggi bagi penyakit kanser di kalangan wanita. Kanser payudara berada di tangga kelima bagi kadar kematian akibat kanser dan merupakan penyumbang utama kematian akibat kanser di kalangan wanita. Di sepanjang hidupnya seseorang wanita mempunyai risiko mengidap kanser payudara sebanyak 1 dalam 8 dan kemungkinan meninggal dunia akibatnya adalah 1 dalam 28. 

Tahap Kanser Payudara

Kanser payudara dikelaskan mengikut beberapa faktor seperti kanser lain. Faktor yang biasa diambilkira ialah tisu punca, lokasi tumor atau tisu punca, jenis tisu atau histologi, gred tumor, peringkat tumor, kemunculan dan aktiviti tumor, status nodus dan perebakan. Mula-mula sel bertukar struktur tetapi berada di lokasi asal di dalam duktus atau membran basemen lobul. Kemudian berlaku mitosis (penduan sel) dan metastasis (perebakan) melalui membran basemen dan bergerak ke kawasan terpencil di dalam badan.

Tanda dan Gejala Kanser Payudara

Pembentukan gumpulan merupakan tanda biasa yang kekal untuk jangka masa yang panjang. Kemungkinan nodul asimptomatik akan muncul sebelum tanda atau gejala lain timbul. Sakit payudara atau mastodinia atau sakit pada gumpulan merupakan satu lagi gejala kanser payudara di peringkat awal. Kemudian tanda-tanda radang seperti sakit, panas, kemerahan atau bengkak akan berlaku jika salur limfa kecil di dalam kulit dan pembuluh limfatik diserang oleh tisu abnormal. Kulit akan mempunyai tekstur kupasan oren yang juga dirujuk sebagai “peau d’orange”. 

Gumpulan mungkin terjadi di payudara atau di ketiak. Rupa payudara juga akan bertukar melalui penebalan atau pertambahan saiz dan bentuk. Kulit payudara mungkin kelihatan seperti lekuk atau membentuk rabung. Puting mungkin terpusing ke dalam, menjadi merah atau bersisik atau mempunyai lelehan yang abnormal. Apabila ia merebak ke kawasan lain, akan menjelma tanda seperti demam, seram sejuk, sakit tulang dan sendi, sakit kuning, gejala neurologi dan curahan (efusi) pleura. Kelemahan adalah tanda atau gejala awal kanser payudara mungkin tidak kelihatan, justeru kaum wanita perlu mengambil inisiatif membuat diagnosis dengan memeriksa sendiri payudara dan juga menjalani ujian payudara setiap tahun.
http://rawatkanser.com

1 comment:

 1. Salam semua,

  Tidak dinafikan aprikot dan vitamin B17 mempunyai bahan anti kanser semulajadi yang bagus. Begitu juga dgn durian belanda. Tahukah anda mengenai kebaikan durian belanda?

  Jom try jus anti kanser durian belanda sebagai rawatan alternatif mahupun pencegahan, 100% asli. Menurut kajian perubatan, ianya kaya dgn acetogenin yg mempunyai kekuatan melawan sel kanser 10000x kali ganda dari rawatan kemo. Digabungkan dgn perahan delima ( sgt baik untuk pesakit kencing manis ),kurma dan madu lebah yg tinggi khasiatnya seperti yg tertulis dlm Al Quran. Jus ini amat sesuai untuk penghidap kanser,kencing manis mahupun darah tinggi. Semua penyakit ada ubatnya kecuali mati, x salah mencuba, mudah mudahan ianya dpt memberi sinar baru dlm hidup anda, inshaa Allah.

  hubungi 019-2277492 atau email saya graviola79@gmail.com utk keterangan lanjut

  lawati ad kami utk melihat detail produk di

  http://amboi.com.my/6687-jus-anti-kanser-durian-belanda-khasiat-lebih-hebat-dari-rawatan-kemo-sinar-baru-rakyat-malaysia/details.html

  ReplyDelete